23 Aug

Boekentip: Physics for future presidents

Richard-Muller

Zelfs de macht van de president van Amerika kent grenzen – die van de natuurwetten. Dat maakt Richard A. Muller in Physics for future presidents glashelder. Het boek verklaart de natuurkunde achter grote beslissingen en belangrijke nieuwsfeiten. Muller doet dat op altijd toegankelijke en soms verrassende wijze. Zo behandelt hij energiedichtheid door helder uit te leggen waarom een pak koekjes destructiever kan zijn dan het explosief TNT.

Het boek verklaart alle grote wetenschappelijke en technische kwesties waarin politieke inmenging gebruikelijk is. Het eerste hoofdstuk gaat over terrorisme, later volgen onder andere klimaatverandering, de atoombom, het energievraagstuk en ruimtevaart. Muller legt de achterliggende natuurkundige principes uit maar slaat de wiskunde over. Het resultaat is een zeer begrijpelijk verhaal dat door de variëteit aan onderwerpen ook voor doorgewinterde natuurkundigen interessant is.

Richard A. Muller is professor in de natuurkunde op de Amerikaanse Berkeley Universiteit. Wie echt fan is van Mullers werk gaat naar Berkeley om het gelijknamige vak Physics for future presidents te volgen. Het vak wordt door zowel alfa- als bètastudenten gevolgd. Voor docenten is er bovendien de mogelijkheid het vak op hun eigen universiteit te geven. Muller heeft namelijk ook een lesboek en een handleiding geschreven.

Voor de rest van ons is het boek echter een fantastisch alternatief voor het vak. Er is ook een vervolgversie die zich specifiek op energiekwesties richt: Energy for future presidents. Dit boek behandelt onder andere de Fukushima ramp, fossiele brandstofreserves en klimaatverandering. Beide boeken zijn verplicht leesvoer voor de komende generatie presidenten en iedereen die wil begrijpen waarover presidenten beslissen.

Afbeelding: Muller.lbl.gov